Tengelici Evangélikus Egyházközség
 
1%

 
Menü
Tengelici Evangélikus Egyházközség
Tengelic története - röviden
 

Tengelic története - röviden

A község maga nem túl régi, a XX. sz. elején jött létre. Korábban ez a terület a Zichy családé volt.
Az utolsó tulajdonosnak - Zichy Miklósnak - nem voltak gyermekei, azok a rokonok pedig, akik a birtokot örökölték nem akartak itt gazdálkodni, ezért eladták. A terület egyben nem kelt el, 1905-ben tehát felparcellázták, és így - közel 40 településről érkezett - gazdálkodók vásárolták meg. Ezzel létrejött a település, melynek neve 1907-ig Kistengelic, majd 1931-ig Gindly család, végül 1931-től Tengelic lett.
A község lakossága zömében katolikus, de jelentős a reformátusok és az evangélikusok létszáma is. Az ökumenikus együttműködés kezdettől fogva példaértékű. A különböző felekezetek közötti jó kapcsolatot mutatja az is, hogy közös községi temetőt hoztak létre. Közös községi iskolát építettek, ahol kántor-tanítók oktattak. Törekedtek arra, hogy egyenlő arányban legyenek katolikus, református és evangélikus pedagógusok, és az együttműködés közöttük mindig jó legyen.
Később a három felekezet templomát úgy építette meg, hogy a tornyok egy vonalban legyenek. Ez a légi felvételeken látszik igazán jól. A katolikus templom 1912-ben, az evangélikus 1937 tavaszán, a református pedig 1937 őszén készült el. Azelőtt pedig mindhárom felekezet hívei a községi iskolában tartották istentiszteleti alkalmaikat.

Társoldalak
DIAKÓNIA
Mécses Csoport
Presbitérium 2012-2018
Fontosabb adatok
2015 és 2016 év eseményei
Böjti keresztút
Missziós Nap Kiskőrős
Kölesd szeretetvendég
Gyülekezetünk története
GYERMEKRAJZOK
Simontornya
Pusztahencse
Kistormás
Kölesd gyülekezet
Rendszeres alkalmaink
Nemzeti ünnepeink
Ökumené
Archivum
Linkajánló
 
Képek

Általános Iskola
Látkép a faluról
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster