Tengelici Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Tengelici Evangélikus Egyházközség
Archivum
2009 év eseményei
Lehel Ferenc
Emlékprogramok
Lehel Ferenc emléknap fotói
 

Lehel Ferenc
Emlékprogramok

Emléktábla avatás - 2009. szeptember 6. vasárnap

„Lehel Ferenc (1909-2002) 1935-1953 között volt Tengelic evangélikus lelkésze. A múlt század elején a Gindli család által alapított faluban nem volt sem templom, sem helyben lakó lelkész. A hittanórákat az iskolában tartották.
Lehel Ferenc 26 évesen - felvértezve a lutheri bonhoefferi hivatás életprogramjával - megkezdte szolgálatát. A templom megépítéséhez az adománygyűjtést gyalog és biciklivel tette meg, bejárva 64 egyházközséget. A templom tervezésével Sándy Gyula műépítészt bízták meg. Az adományokkal és a helyi családok támogatásával együtt az evangélikus templom megépült, az avatást 1937. május 2-án tartották.
A gyülekezet Lehel Ferenc születésének 100. évfordulóján emléknappal és emléktábla avatással tisztelgett templomépítő lelkésze előtt. Az alkalomra készült emléktáblát "Nagy Zoltán":http://www.tolnaart.hu/nagyz/foold.htm, sárszentlőrinci népi fazekasmester készítette.
A találkozón részt vett Feri bácsi felesége, a 90 éves Hilda néni és családja, a falu "apraja-nagyja ", falu- és egyházvezetők, -képviselők, az ökumené jegyében. A délelőtti istentisztelen "Gregersen-Labossa György":http://www.szombathely-lutheran.hu/blog.gregersen_labossa_gyorgy, Lehel Ferenc nyomdokán haladó, szombathelyi lelkész prédikált. Délután Temesi Ágnes osztotta meg gondolatait, énekelt a Mécses Csoport, majd az ifjúság, nyári táboros "Noé bárkája" jelenetén derülhetett a hallgatóság. Az emléktáblát "Lehel László":http://www.lutheran.hu/z/ujsagok/harangszo/archivum/2004/2/2/nevtarszemelyrekord?did=7501, Feri bácsi fia - az Ökumenikus Segélyszervezet lelkész-igazgatója - és Füller Mihály helyi lelkész leplezte le. A gyülekezet nevében koszorút Mülbert Györgyné, Margit néni és ifj. Szinger Árpád helyezett el.
A Lehel család birtokában voltak a templomépítéshez készített eredeti tervrajzok, melyeket szeretetük és hálájuk jeléül – képkeretbe foglalva – a gyülekezetnek ajándékoztak.
A jó hangulatú, olykor könnyeket is előcsalogató emléknapot - a gyülekezet terve szerint - követi még sárbogárdi, székesfehérvári, szombathelyi kirándulás Lehel Ferenc emlékére.

Társoldalak
ADVENTI SOROZAT
 
Képek

Emléktábla
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster